Dlh SR sa zvýšil z 54,8 na 58 percent výkonu ekonomiky

23.10.2013 Bratislava

Bratislava 23. októbra (TASR) - Verejný dlh Slovenska v 2. štvrťroku 2013 vzrástol v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi z 54,8 % hrubého domáceho produktu (HDP) na 58,0 % HDP. Informoval o tom dnes riaditeľ Inštitútu finančnej politiky (IFP) Martin Filko. "Ku koncu roka 2013 sa očakáva postupný pokles výšky dlhu na úroveň 54,3 % HDP," uviedol Filko.

Hlavnými faktormi, ktoré prispeli k nárastu dlhu v prvom polroku 2013, boli podľa Filka emisie štátnych dlhopisov vo výške 6,965 miliardy eur a štátnych pokladničných poukážok (ŠPP) za 250 miliónov eur. Nárast emisií sa súčasne prejavil aj v zvýšení hotovostnej rezervy z 3,2 miliardy na 6,3 miliardy eur. "Rezerva na konci obdobia pokrývala potreby na financovanie štátu počas 9 mesiacov, dlhodobý priemer bol 4 mesiace," skonštatoval riaditeľ IFP.

Ku koncu tohto roka očakáva inštitút postupný pokles výšky dlhu na úroveň 54,3 % HDP, čo zodpovedá zníženiu o 2 miliardy eur. Stane sa tak najmä vďaka riadnemu splácaniu dlhopisov a štátnych pokladničných poukážok v celkovej sume 1,5 miliardy eur, ako aj predčasným odkupov vo výške 1,4 miliardy eur. "V 2. polroku sa predpokladajú emisie dlhopisov a ŠPP v celkovej výške 362 miliónov eur, ako aj prijatie úverov vo výške 350 miliónov eur," dodal Filko.


I. Štefanec : Vláda Roberta Fica ruinuje slovenskú ekonomiku

Vláda Roberta Fica (Smer-SD) pokračuje v ruinovaní slovenskej ekonomiky. Vyhlásil to podpredseda opozičnej SDKÚ-DS Ivan Štefanec v reakcii na dnes zverejnené štatistiky o zadlženosti európskych krajín. "Ešte nikdy v histórii Slovenska sme nemali tak vysokú zadlženosť. Každý občan Slovenska kvôli súčasnej vláde dlhuje 7712 eur," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii Štefanec.

Podľa jeho slov za tento výsledok môžu najmä opatrenia, ktoré súčasná vláda prijíma, ako aj plytvanie s verejnými financiami. Ako príklad uviedol honoráre pre právnikov, ktorí Slovensko zastupujú v arbitrážach, či cestu poslankýň Národnej rady SR vládnym špeciálom do Petrohradu. "Na Slovensku je menej práce, máme aj prázdnejšiu štátnu kasu a rekordný dlh v slovenskej histórii. Vláda sa potýka s problémami v štátnej kase aj s nižším výberom daní aj preto, že dane neúmerne zvýšila," tvrdí opozičný poslanec.

Za problematické pre slovenskú ekonomiku považuje aj zavedenie daňových licencií, ktoré budú dodatočnou záťažou pre slovenských podnikateľov. "Je načase zmeniť vládnu politiku, znížiť dane, zmeniť pracovné právo a konečne hospodáriť," dodal Štefanec.

Ministerstvo financií (MF) SR však viackrát na podobnú kritiku reagovalo, že súčasnej vláde sa darí napĺňať stanovené fiškálne ciele. "Darí sa nám bojovať s daňovými únikmi, zvyšuje sa výber daní, očakávame vytvorenie nových pracovných miest, zníženie deficitu na 2,8 % HDP, čiže očakávame zlepšenie hospodárenia štátu," priblížil rezort.
 

Vyberte región